İsim ve/veya soyisim değişikliği yapmak isteyen Türk vatandaşlarının bunun için bir dava açmaları gerekmektedir. Almanya’da yaşamaları sebebiyle Türkiye’de dava yürütecek kadar kalamayan Türk vatandaşları isim değiştirme davalarını yürütmelerini istediği bir avukata vekalet vererek işlemleri halledebilecektir. Bunun için öncelikle konsolosluk.gov.tr adresinden en yakın yurtdışı temsilciliği neresiyse seçilir. Şu an için Berlin, Düsseldorf, Essen, Frankfurt, Hamburg, Hannover, Karlsruh, Köln, Mainz, Münih, Münster, Nürnberg, Stuttgart’ta başkonsolosluklar bulunmaktadır.
Ardından yapmak istenilen işlemlerden NOTERLİK > Noterlik İşlemi Başvurusu (Vekaletname-Azilname-Muvafakatname-Taahhütname-Sözleşme vb.) seçilerek randevu alınır. Randevu günü geldiğinde, kendisiyle anlaşma sağlanılan avukatın vekalet bilgileri hazır edilmelidir.
Düzenlenecek olan vekaletname, mutlaka isim değişikliği konusunda özel yetkiyi içermelidir. Örneğin “Hasan olan adımı David olarak, Yılmaz olan soyadımı Kunt olarak değiştirmeye…” şeklindeki bir ibare vekaletnamede yer alabilir. Yabancı isim/soyisim seçiminde sınırlar için Yabancı İsim Ve Soyisim Alınabilir Mi? başlıklı yazımıza göz atabilirsiniz.
Çıkartılan vekaletnamenin bir fotoğrafı avukata da gönderilmelidir. Avukat, herhangi bir noter aracılığıyla bu vekaletnamenin onaylı bir suretini teslim alabilir. Bu vekaletname davanın açılması için gerekli yetkiyi verecektir. Davayla ilgili ayrıntı bilgi için İsim Değiştirme Davası başlıklı yazımızı inceleyebilirsiniz.