Boşanmanın en hızlı yöntemi olan anlaşmalı boşanma, genellikle bir iki ay kadar sürebilmektedir. Bu konuda net bir süre vermek hiçbir zaman mümkün değildir. Zira davanın ne kadar süreceği çeşitli etkenlere göre değişiklik göstermektedir. Anlaşmalı boşanmayı uzatan sebepler şunlardan ibarettir:
Tensip Tutanağının Düzenlenmesi
Gerekli belgelerin teslim edilmesi ve yargılama giderlerinin ödenmesiyle birlikte dava hızlı bir şekilde açılabilecektir. Sonraki süreçte ise boşanma davasına bakacak olan mahkemenin dava dilekçesini inceleyip tensip tutanağı düzenlemesi beklenir. Kimi mahkemeler aynı gün içinde bu tutanağı düzenlerken, kimileri sırf bunun için dahi bir iki ay bekleyebilmektedir. Özellikle de tevzi edilen mahkemede hakim değişikliği veya hakimin izinli olması gibi bir durum söz konusuysa anlaşmalı boşanma süresi uzayabilmektedir.
Anlaşmalı Boşanma Duruşması İçin Tayin Edilen Gün
Çekişmeli boşanmanın aksine, çekişmesiz (anlaşmalı) boşanma davasında tarafların bizzat bulunması zorunludur. Duruşma sırasında onların yerine boşanma avukatlarının bulunmaları dahi yeterli olmamaktadır. Duruşma açılmadan tarafların boşanmaları mümkün olmayacağından tayin edilen günün olabildiğince erken olması süreci hızlandırır. Kimi zaman anlaşmalı boşanma davasında dahi duruşma gününün dört beş ay sonraya atıldığına rastlamaktayız. Bu gibi durumlarda avukatlar mahkemeden duruşma gününün daha erken tarihe alınmasını istemektedir.
Gerekçeli Kararın Yazılması ve Tebliği
Duruşmada hakimin boşanmaya karar vermiş olmasıyla süreç tamamlanmış sayılmamaktadır. Gerekçeli karar, kural olarak karar duruşmasından sonraki bir aylık süreçte yazılır. Dolayısıyla aynı gün içinde yazılabileceği gibi birkaç haftalık bekleme de söz konusu olabilir. Tarafların, yazılan bu kararı tebliğ ettirmeleri gerekecektir. Tebellüğ ile birlikte kesinleşmenin gerçekleşmesi için geçmesi gereken istinaf süresi başlamış olur.
Anlaşmalı Boşanma Kararının Kesinleşmesi
Kesinleşme, anlaşmalı boşanma kararına karşı tarafların süresinde istinaf yoluna başvurmadığını ve dolayısıyla da kararın artık değiştirilemez olduğu anlamına gelmektedir. Kesinleşmenin olabildiğince hızlı gerçekleşmesi isteniyorsa, istinaf süresinin geçmesini beklemektense her iki tarafın da bu haktan feragat etmeleri anlaşmalı boşanmayı hızlandıracaktır.
Kesinleşme Şerhinin Düşülmesi ve Nüfus Müdürlüğü’ne Gönderme
Kesinleşme şerhi, kesinleşmenin gerçekleştiğini şeklen tespit etmek için düşülen bir şerhtir. Bu şerh de düşüldükten sonra dosya nüfus müdürlüğüne gönderilmeye hazır hale gelir. Nüfus müdürlüğü gerekli işlemleri tamamlayacaktır. Artık anlaşmalı boşanma ve dava süreci sona ermiş sayılır.