NCMEC Raporuna Dayanan Müstehcenlik Davaları

Genel Olarak NCMEC ve CyberTipline

NCMEC, tam adıyla National Center for Missing & Exploited Children (Ulusal Kayıp ve Sömürülen Çocuklar Merkezi), merkezi Virginia/ABD’de bulunan bir kâr amacı gütmeyen özel kuruluştur. Amacı kaybolan ve/veya suistimal edilen çocuklara yardım etmek olan kuruluşun temeli 1984 yılında atılmış olup, bu kuruluşa daha sonra 1998’de kurulan ICMEC (International Center for Missing & Exploited Children) de eşlik etmiştir.

NCMEC her ne kadar ulusal bir organizasyon olarak kurulmuş olsa da buraya gelen ihbarların %93’ü ABD dışındaki vakalara ilişkindir. Bunun sebebi olarak ABD’de faaliyet gösteren şirketlerin, 18 USC 2258A düzenlemesi gereğince internet üzerindeki potansiyel cinsel istismar vakalarını NCMEC bünyesindeki CyberTipline’a ihbar etme zorunluluğu gösterilmektedir. Zira bilindiği üzere her gün kullandığımız Facebook, Instagram, Twitter gibi sosyal medya siteleri ve birçok resim ve video paylaşma sitesi ABD merkezlidir. Ayrıca belirtelim ki herkesin ihbarda bulunmakta serbest olduğu bu ihbar ağına yapılan bildirimlerin %99’undan fazlası da bu tarz şirketler tarafından gelmekte, yalnızca %1’den daha az bir kısmı halktan gelmektedir.

NCMEC, CyberTipline’a (Siber İhbar Ağı) gelen ihbar ve raporları gözden geçirerek ilgili olduğu ülkenin kolluk kuvvetlerine bildirmekte, bu şekilde de şüpheliler hakkında soruşturma başlatılmaktadır. Yapılan ihbarlar her sene artmaktadır. Öyle ki 2020 yılı içinde yapılan ihbarların toplam sayısı 21.751.085 iken, bu sayı 2021 yılı içinde %35 artarak 29.397.681’e ulaşmıştır. Bunların %99’u çocukların cinsel istismarına ilişkin materyallerin(resim, video, yazı) bulundurulması, üretimi ve dağıtımından ötürüdür ki bu eylemler ülkemizde müstehcenlik suçundan ötürü cezalandırılabilmektedir.

NCMEC Müstehcenlik
https://www.missingkids.org/ourwork/ncmecdata

2021 senesinde yapılan ihbarların 289.046 tanesi de Türkiye’ye ilişkindir. Elbette bu sayılar yalnızca CyberTipline’a yapılan ihbarları yansıtmaktadır. Gözden geçirildikten sonra ilgili ülkenin kolluk kuvvetlerine bildirmeye değer görülen vaka sayısı çok daha azdır. Örneğin cinsel istismar içerikli materyal bulundurma, üretme ve dağıtmadan ötürü tüm ülkelere yapılan ihbar sayısı 2021 yılı için yalnızca 4260’dır.

NCMEC’in Kolluk Kuvvetlerine Gönderdiği Raporun İçeriği

Rapor evrakında ihbarı yapan kuruluşa (örneğin google, youtube, facebook…), ilgili web sayfasına, ihbar edilen kişilerin mevcut bilgilerine (telefon numarası, email adresi, isim ve soyisim gibi bilgileri çoğu zaman şüpheliler sosyal medya sitelerinde oluşturdukları profile kendi elleriyle girerek sağlamaktadır.), suça konu olan yazı ya da görüntülere, kullanıcıların IP adresine, bu IP adresininin kullanıldığı ülke ve koordinasyon bilgisine ve ilgili internet servis sağlayıcısının hangi şirket olduğuna değinilmektedir. Türkiye’de kullanılan bir IP adresi söz konusuysa, suç duyurusu için yeterli bilgileri haiz olan rapor EGM’ye bağlı olan Siber Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı’nın erişimine sunulur.

Müstehcenlik Suçunun Cezası Ne Kadardır?

Kolluk kuvvetlerine ulaşan suç duyuruları genellikle TCK m. 226’da düzenlenen müstehcenlik suçuna ilişkin olmaktadır. Suçun işlenme şekline göre müstehcenlik suçunda ceza miktarı da değişecektir. Örneğin, müstehcen içeriklerin üretiminde çocukların, çocuk gibi görünen kişilerin veya temsili çocuk görüntülerinin kullanılması 5 yıldan 10 yıla kadar hapis ve 5000 güne kadar adli para cezasını gerektirir. Bu ürünleri satışa arz etmek, bulundurmak, nakletmek ve depolamaksa 2 yıldan 5 yıla kadar hapis ve 5000 güne kadar adli para cezasına sebep olacaktır.

Ceza yargılamasına konu olan her suçta olduğu gibi müstehcenlik suçunda da en önemli evreyi soruşturma aşaması oluşturmaktadır. Dolayısıyla şüphelilerin ilk ifadelerini vermeden evvel avukat yardımı almaları önem arz etmektedir.

Elbette müstehcenlik suçunun işlenme şekilleri burada sayılanlarla sınırlı değildir. Bu yazıyı uzatmamak adına müstehcenlik suçunu başka bir yazımızda ayrıntılı olarak inceledik. İlgilenenler şu yazımıza göz atabilirler: Müstehcenlik Suçu ve Cezasına İlişkin Soru ve Cevaplar

İletişime Geç
Whatsapp'tan Yaz
Merhaba 👋
Okuduğunuz konuyla ilgili veya başka bir konuda avukat tutmanız gerektiğini düşünüyorsanız aşağıdaki butona basarak kısaca yaşadığınız durumu anlatabilirsiniz. İstanbul içinde faaliyet göstermekteyiz.
Av. Oğuzhan Yazıcı | İstanbul