Çok popüler bir dolandırıcılık yöntemi olan “Borcunuz görünüyor. Şimdi öderseniz 500 TL, şimdi ödemezseniz daha sonra masraflarla beraber 10.000 TL ödersiniz.” vb. aramalara birçok vatandaşımız ya bizzat ya da bir yakını vasıtasıyla mutlaka tanık olmuştur. Failler çoğu zaman büfelerde satılan açık hatları ve ikinci el telefonları kullandığından siber suçlar da bunları tespit etmekte yetersiz kalmaktadır. Parayı göndermenizi istedikleri IBAN numaraları ise olaydan haberi dahi olmayan üçüncü bir kişiye ait olduğundan, bu yoldan yapılan takipler de neredeyse hiçbir zaman bir sonuca ulaşmaz.
Bu tarz aramalar geldiğinde vatandaşların öncelikle hukuk bürosundan aradıklarını söyleyenlere:
- Tam olarak hangi şirketin ya da kişinin alacağını tahsil etmeye çalıştıklarını sormaları,
- Alacağa ilişkin bir belge, fatura örneğini göndermelerini veya bu belgeye nasıl ulaşacağını söylemelerini istemeleri gerekmektedir.
Elbette gerçekten de mevcut bir borcunuzdan dolayı aranmış da olabilirsiniz. Fakat yukarıdaki iki soruya yanıt alamamışsanız(genelde ikinci soruya karşılık alınamaz) dolandırıcılarla konuştuğunuz neredeyse kesindir.
Hangi avukatın hukuk bürosu olduğunu da sormayı ihmal etmemeniz gerekir. Kimi zaman inandırıcı olmak adına bu bilgiyi siz sormadan paylaşırlar, hatta siz sormasanız dahi avukatın baro sicil numarasına kadar söylerler. Ancak baro sicil numarası zaten internetteki baro levhasında kamuya açık olarak paylaşıldığından, doğru bir bilgi olsa bile bu bilginin hiçbir anlamı yoktur.
Avukat ismini de öğrendikten sonra yapmanız gereken baro levhasında ilgili avukatı sorgulamaktır. Bunun için https://www.barobirlik.org.tr/AvukatArama adresine veya doğrudan hangi il barosuna kayıtlıysa o baronun sitesine gidebilirsiniz. Eğer sizi arayan numarayla avukatın baro levhasında yer alan telefon numarası farklıysa, baro levhasındaki numarayı da arayıp veya mesaj atıp böyle bir borç takibinin olup olmadığını teyit edin. Eğer olmadığını söylerlerse, ismini kullandıkları avukat da suçun mağdurudur. Ve çoğu zaman da ismi kullanılan avukatın olaydan gerçekten de haberi olmaz zira dolandırıcılar herhangi bir avukatın ismini kullanarak suçu işlemektedir. Geçmişte maalesef bizim de adımızı kullanarak vatandaşları dolandırdıkları oldu.
Levhada yazan numarayla sizinle iletişime geçen numaranın aynı olması veya numaralar farklı olsa bile levhadaki numarayı aynı kişilerin kullanması durumunda gerçekten de bir hukuk bürosuyla karşı karşıyasınızdır. Ancak bu yine de sizi dolandırmaya çalışmadıkları anlamına gelmez. Yukarıdaki sorulara cevap veremiyorlarsa, sipariş etmediğiniz bir şeyin ücretini sizden istiyorlarsa, “kargonuzu almadığınız için masrafı ödemeniz lazım” gibi tüketici hukukuyla bağdaşmayan iddialar ileri sürüyorlarsa, çok büyük ihtimalle yüzlerce ve belki de binlerce vatandaşı kandırıp kayıplara karışmayı göze alan dolandırıcılar sizinle de iletişimi geçmiştir.
Dolandırıcıların avukat olmaması durumunda yapacağınız tek iş karakola veya savcılığa şikayet etmektir.
İletişime geçenlerin avukat olması durumunda ise savcılığa yapacağınız şikayete ek olarak bağlı bulunduğu baroya da şikayette bulunabilirsiniz. Ancak belirtmemiz gerekir ki, avukatlar hakkında yapılan soruşturmalar bakanlık iznine bağlıdır ve avukatların ofislerindeki aramalar sade vatandaştan daha katı koşullara tabi tutulmuştur. Vatandaşlar tarafından bizzat veya avukatların vekaleten yaptığı baro şikayetlerinde ise masraf istenebilmektedir. Avukatların kendi adlarına yaptığı şikayetlerde ise barolar masraf istemeyebilmektedir. Aşağıda suç duyurusu örneğine konu olayda şikayet edilen bir avukattır.
İSTANBUL ANADOLU CUMHURİYET BAŞSAVCILIĞI’NA
ŞİKAYETÇİ: ……………
VEKİLİ: Av. Oğuzhan YAZICI
ŞÜPHELİ: ……………… (Şüpheli avukat olup, İstanbul 1 Nolu Barosu sicil nosu …..’dır.)
SUÇ: Nitelikli dolandırıcılık (TCK 158/1’in f ve i bentleri), Verileri hukuka aykırı olarak verme veya ele geçirme (TCK 136), Görevi kötüye kullanma (TCK 257).
SUÇ TARİHİ: 12.07.2023
AÇIKLAMALAR
- 12.07.2023 günü, müvekkilim ……’e ekteki ekran görüntülerinde yer alan mesajlar gelmiş ve borcunun bulunduğu kendisine bildirilmiştir.
- Müvekkil, SMS’te yer alan numarayı (………..) aradığında ise şüphelinin sekreteri telefonu açmış ve bu sekreter müvekkile, müvekkilin uzun zaman önce ayrıldığı bir iş yerine ayrıldıktan sonra kargo geldiğini ve bu sebeple borcunun bulunduğu, eğer şimdi 252 TL ödemezse 4000 TL ödeyeceği kendisine bildirilmiştir. Müvekkil belge görmek istediğinde ise kendisine hiçbir şey gönderilmemiştir.
- Belki şüphelinin ismi kullanılarak bir başkası dolandırıcılık yapıyordur düşüncesiyle şüphelinin İstanbul Barosu Levhası’ndaki telefon numarası da (……………) tarafımdan arandığında durum teyit edilmiştir. Dolayısıyla dolandırıcılığı bizzat şüpheli yapmaktadır.
- Şüphelinin bürosunu aramamdan sonra tekrar müvekkilimi aramışlar ve yine aynı beyanlarını tekrar etmişler, kimi temsil ettiklerine dair bir bilgi de vermemişlerdir.
- Şüphelinin dolandırıcılık yaptığı açıktır. Zira:
- Kimi temsil ettiği dahi belli değildir. Bu tarz bilgilerin bilgisi öncelikle verilir. Fakat şüpheli bu bilgileri saklı tutmakta diretmiştir.
- 252 TL’lik borçtan kaynaklanan icra masrafının 4000 TL olması mümkün değildir.
- SMS’de yazdığı şekilde “İdari takip tazmin bedeli” diye bir alacak kalemi yoktur, borçludan da istenemez.
- Borçluya belge gösterilmemesi açıklanamaz.
- Sikayetvar.com sitesindeki ………………… adresinden de görüleceği üzere, şüpheli birçok kişiyi benzer şekilde dolandırmıştır. Birçok vatandaş “250 TL’yi şimdi ödemezseniz sonradan 9000 TL vb. miktarlar ödersiniz” şeklindeki tehditlere maruz kalmıştır.
- İnternettek diğer pek çok kaynakta dolandırıcılık yaptığına dair şikayetler ve paylaşımlar bulunmaktadır.
- Şüphelinin, müvekkilin telefon numarasını, eski iş yeri adresini, TC kimlik nosunu hukuki yollarla öğrenme ihtimali yoktur. Dolayısıyla verileri hukuka aykırı olarak verme veya ele geçirme suçunu da işlemiştir. BUNU YAPARKEN DE VATANDAŞLARIN HUKUKA AYKIRI YOLLARLA İNTERNET ORTAMINA SIZAN BİLGİLERİNİN YASADIŞI SATIŞA SUNULMASINDAN FAYDALANDIĞI BARİZDİR. Zira avukatlık ruhsatını kötüye kullanmayı seçen pek çok avukat bu şekilde ele geçirdiği bilgilerle vatandaşları icra takibiyle korkutmaktadır.
- Şüphelinin tespit edilen adreslerine BİLGİSAYAR KÜTÜĞÜNE EL KOYMA TEDBİRİ UYGULANMALIDIR. YASADIŞI VERİLERİN BULUNMASI İHTİMALİ ÇOK YÜKSEKTİR. Şüphelinin adresleri ise:
- Baro levhası adresi: …………..
- İnternet sitesindeki adres: …………..
- Tespitini istediğimiz adres: İCRATEK hesabını kullandığı IP adresinden elde edilen adres
- Tespitini istediğimiz adres: ……… ve ……….. numaralarının kullanıldığı ve varsa bunların yönlendirildiği adres.
CELBEDİLECEK DELİLLER:
- Türkiye Barolar Birliği’ne yazılarak, Şüpheli …………….’a ait olan İCRATEK hesabına hangi IP adresleriyle girildiğinin tespitinin istenmesi elzemdir. Zira bu tür SMS’ler avukatlar tarafından İCRATEK kanalıyla gönderilmektedir.
- Şüphelinin kullandığı ……………. ve …………… numaralarının hangi adreste bulunduğunun ve ARAMALARA YÖNLENDİRME YAPILIP YAPILMADIĞININ, YAPILDIYSA NEREYE YAPILDIĞININ SORULMASI.
EKLER:
- Müvekkile gelen mesajlar,
- Sikayetvar.com’daki şüpheliye ilişkin şikayetlerin ekran görüntüleri.
SONUÇ ve TALEP : Yukarıda açıkladığımız ve re’sen göz önüne alınacak sebeplerle, şüpheli hakkında:
- Soruşturma izni alınmasını ve
- Cezalandırılması için kamu davası açılmasını saygılarımızla arz ve talep ederiz.
Şikayetçi Vekili
Av. Oğuzhan YAZICI